top of page

Dierenwelzijn

 

Meer dan 60 miljard landdieren zijn momenteel gefokt en geslacht voor menselijke consumptie elk jaar !!!

Dieren die op zo'n industriële gekweekt worden .. dat leidt onvermijdelijk tot bijzonder slechte leefomstandigheden en slechte behandeling van dieren.

Dieren worden vaak in hokken gehouden waarin ze nauwelijks of niet kunnen bewegen.

Zeer kwalijke praktijken zoals onverdoofde castratie of het trekken van tanden, onthoorning ed. zijn dagelijkse praktijken in de vleesindustrie.

Inderdaad, als huisdieren zoals katten en honden op vergelijkbare wijze zouden worden behandeld behandeld, zouden de verantwoordelijken worden voorgeleid voor een rechtbank met zware dierenmishandeling als aanklacht.

Het houden van dieren in krappe omstandigheden maakt het ook mogelijk dat heel wat ziektes kunnen ontstaan. Dat wordt dan op zijn beurt weer tegengegaan door het verhoogd gebruik van medicijnen en antibiotica.

 

Het transport en slachtproces zijn een erg treurig einde voor dieren die een ellendig leven gekend hebben in de industriële stallen.

De bewustwording dat we ook de zwaksten moeten beschermen, het geleid tot een snelle groei van dierenrechtenactivisme.

 

 

Impact op het milieu 

 

Veeteelt wordt algemeen genoemd als de belangrijkste oorzaak van ontbossing, waterverarming en vervuiling en zeker ook de opwarming van het klimaat en is verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan het de gehele transportindustrie.

 

Enorme hoeveelheden bossen entropische wouden worden gekapt om op die grond gewassen te produceren voer het groeiende aantal dieren dat gefokt voor de menselijke consumptie. Voor de dieren leide deze ontbossing, tot habitatverlies en zefst het uitsterven van diersoorten. In de laatste 40 jaar is meer dan 60 % van wilde dieren verdwenen. In sommige streken loopt het zelfs op tot 90 % (bron : WWF)

De ontbossing en gebruik van massale hoeveelheden meststoffen heeft nefaste gevolgen voor het milieu. Het ontbossen en onderhouden van deze uitgestrekte stukken land heeft een grote ecologische kost. Het land zou veel effectiever gebruikt kunnen worden om voedselgewassen te kweken terwijlook minder andere natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt als bv water .

Er wordt geschat dat 250 liter water nodig is om 1 kilogram tarwe te produceren. Vergelijk dat met met de 16.000 liter water die nodig om 1 kilo vlees te produceren.

bottom of page