top of page

Waarom zou je plantaardig eten ?

 

De redenen waarom mensen ervoor kiezen een plantaardig dieet te volgen is erg gevarieerd. Maar minder vlees en zuivel - of zelfs vleesverbruik helemaal mijden - zal een positief effect op je hebben gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu..

 

Gezondheid :

Talrijke studies hebben aangetoond dat wereldwijd mensen die een plantaardig dieet volgen minder kans maken op sommige van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld, namelijk; hartziekte, kanker, hoge bloeddruk en diabetes.

 

De British Dietetic Association (2014) concludeerde dat: "Goed geplande vegetarische en veganistische diëten voedzaam en gezond zijn. Ze worden geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen, bloeddruk, diabetes type 2, obesitas, bepaalde vormen van kanker en te hoge cholesterolwaarden "

 

In de vleesindustrie draagt het grootschalig gebruik van antibiotica voor het behandelen slachtdieren rechtstreeks aan bij voor de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën. Die hebben niet alleen een invloed op dieren, maar ook op mensen die het vlees consumeren. Een plantaardig dieet zorgt er ook voor dat je geen antibiotica consumeert of hormonen onnodig in je dieet.

 

Vlees wordt tijdens het slachtproces vaak besmet door bacteriën, afkomstig van de ingewanden en uitwerpselen van dieren. Hierdoor ontstaat er een risico op bacteriële infecties die zeker voor kinderen en oudere mensen gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Hoe begin je er mee ?

 

Zoals de meeste dingen in het leven, is het overstappen naar een volledig plantaardig dieet een proces.

Wanneer je gewend bent om vaak vlees te eten, kun je beginnen met enkele dagen in de week volledig plantaardig te eten.

Je begint met een grotendeels vegetarisch gebaseerd dieet te volgen, maar af en toe eet je nog wel eens vlees.

Dit staat bekend als flexitarisme.

Vaak is het sociale aspect in een overgang moeilijk. Je wordt uitgenodigd, maar men weet niet dat je plantaardig eet.. dat kan soms lastig zijn om dan niet mee te eten.

 

Wat je reden ook is om je vleesconsumptie te kappen , zelfs een kleine vermindering zal een positief resultaat opleveren.

Het volgen van een volledig vegetarisch dieet sluit alle vlees, vis en gevogelte uit en zeevruchten - dus een vegetarisch dieet zal zich richten op granen, peulvruchten,noten, zaden, fruit en groenten.

De meeste vegetariërs zullen nog steeds nog wel producten die zuivel en eieren bevatten gebruiken.

 

Als u ervoor kiest ALLE dierlijke producten van uw dieet uit te sluiten, dan volg je een veganistisch of plantaardig dieet.

Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor alles wat je normaal gebruikt in voeding, maar niet alles is makkelijk te verkrijgen in de normale supermarkt.

Dit is de grootste moeilijkheid voor vegans : de bereikbaarheid van een breed segment van diverse producten.

 

Wil u graag meer vegan voeding in uw favoriete winkel ? Vraag er gewoon naar. Wanneer er voldoende vraag komt, zal het aanbod automatisch vergroten.

bottom of page