top of page

Veganist, vegetariër ? Of nog iets anders ?

 

Er zijn een aantal voedingswijzen en trends die vaak door elkaar gehaald worden. Hoe noem je iemand die geen vlees maar wel vis eet ? Eet een vegetariër eieren ? Wij zetten de verschillen graag op een rijtje.

 

Veganist:

Het veganisme heeft de afgelopen jaren enorm aan 'populariteit' gewonnen. Als je een veganistisch eet, eet je uitsluitend plantaardig producten. Soms wordt de term :  'plant-based' ook gebruikt. 

 

Als veganist eet je dus net als vegetariër geen vlees, gevogelte en vis, maar ook geen producten die op welke manier dan ook afkomstig zijn van dieren, zoals zuivel, eieren of zelfs honing. 

 

Vegetariër: 

Een vegetariër eet geen vlees, vis en gevogelte of andere producten waarvoor ze dieren slachten.   Een vegetariër eet wel gewoon producten die van dieren afkomstig zijn, zoals een eieren, melk of yoghurt.

Hoewel kaas van koemelk – geitenmelk ook vaak wordt verwerkt in vegetarische producten, kan men dat eigenlijk niet zo noemen. Voor het maken van kaas, gebruikt men stremsel.  Stremsel is een enzym dat men haalt uit de maag van pasgeboren kalveren, geiten of lammeren. Deze dieren worden onmiddellijk na hun geboorte geslacht. Deze stof komt enkel in de maag van pasgeboren dieren voor, omdat hun spijsverteringsstelsel is voorbereid op het drinken van melk.

 

Er zijn wel kazen die weliswaar wel van melk gebruik maken, maar niet van stremsel van dierlijke oorsprong. Er zijn alternatieven van plantaardige en micro-biologische oorsprong.

 

Pescotarieër:

Een pescotarieër zal geen vlees eten van zoogdieren of gevogelte, maar wel vis eten.

In de veronderstelling dat vis in vrijheid kan opgroeien tot hij gevangen wordt en zodanig niet onderhevig is aan industriële productiesystemen. Het idee is wel achterhaald omdat, net zoals voor de andere dieren,  ook hier op een industriële manier vis wordt gekweekt.

 

Bovendien is de grootschalige visvangst met heuse “varende fabrieken” rampzalig voor de zeeën. Niet alleen worden bepaalde vissoorten tot uitsterven toe bevist, er is ook een enorme “bycatch”. Dieren die worden gevangen, maar waarvan het niet de intentie was. Deze dieren worden vaak terug in zee gegooid, nadat ze uiteraard gestorven zijn. Het gaat vaak om zeeschildpadden, dolfijnen en soms zelf kleine walvissen.

 

Pollotariër:

Een pollotariër zal vegetarisch eten, maar maakt een uitzondering voor gevogelte. Meestal wordt kip en/of eend nog wel gegeten. Dit is een dieet dat vaak wordt gevold omdat men kiest voor mager vlees om gezondheidsredenen. En niet zozeer omwille van het diervriendelijk of ecologisch aspect.

 

Flexitariër:

Een flexitariër eet wel vlees, vis en gevogelte, maar wisselt dit regelmatig af met plantaardige voeding. Men eet bewust minder vlees voor de gezondheid en doet bv: mee aan “donderdag veggiedag”. Maar zal op andere dagen wel vlees eten.

Dit is een levensstijl die wellicht in de toekomst meer en meer zal worden gevolge, omdat niet iedereen de discipline kan/wil opbrengen om strikt plantaardig te eten. Maar men wil wel de ecologische impact van zijn voeding verminderen en gezonder leven.

Een manier van leven …

 

Een vegan zal ook geen gebruik maken van leer, wol of zijde in zijn kleding, meubelen, of gebruiksvoorwerpen..., omwille van diezelfde overtuiging. Elk “gebruik” van dieren wordt gemeden, zoals in circussen, dierentuinen, shows, ed..

Ook paardrijden of wedstrijden voor windhonden zijn strikt genomen ook niet vegan. Het gebruik van (schoonheids) producten waarvoor proefdieren werden gebruikt als testmateriaal, uiteraard ook niet.

 

Mensen met een vegan levenswijze hebben doorgaans ook een levensvisie waarbij respect voor mens, dier en natuur belangrijk zijn. Klimaatopwarming, (plezier)jacht, afvalstromen, wegwerpmaatschappij, fair trade, .. het zijn thema's die een vegan bezig houden.

 

Een 100 % vegan levensstijl is vandaag nog niet mogelijk. Er zijn immers vaak producten waarvan we gebruik maken, waarvan we niet eens weten dat er ook toevoegingen zijn van dierlijke oorsprong. (bv visolie in het omhulsel van elektrische leidingen in een auto.)

Het blijft een levensstijl in evolutie.

bottom of page