top of page

Wat is vegan voeding ?

 

Vegan is een term die gebruikt wordt om voedingsproducten te benoemen die niet afkomstig zijn van dieren, maar waarbij ook geen enkele grondstof gebruikt wordt van dierlijke oorsprong. Het meest voor de hand liggende is uiteraard het mijden van vlees, gevogelte

en vis, maar ook zuivel, eieren en zelfs honing wordt gemeden. De voedingsproducten bestaan enkel en alleen uit producten die een plantaardige oorsprong hebben.

Ook in dranken (wijn, bier, etc..) worden vaak grondstoffen gebruikt die een dierlijke oorsprong hebben.

Of wijn wordt gefilterd door “gebroken kippenboutjes”.

Enkel indien het expliciet aangegeven staat door een logo of tekst, mag je ervan uitgaan dat een product strikt vegan is.

 

Enkele voorbeelden van logo's :

 

 

 

 

 

 

 

Waarom gebruikt men namen die we kennen als vleesproduct ?

 

Hamburger, chicken style nugget, schnitzel, hot dogs, braadworst, garnalen, .. Fry's produceert enkel producten die zuiver plantaardig zijn. Maar om commerciële redenen gebruikt men termen die naar de vleesvariant verwijzen om het u makkelijker te maken in uw keuze.

Het geeft in één woord weer in welke gerechten u de producten kan gebruiken en hoe u ze kan klaarmaken.

In sommige gevallen zullen bijvoorbeeld ook kruiden gebruikt worden, waardoor de smaak ook enigszins naar de vleesvariant zal neigen.

Fry's Family Food richt zich niet enkel tot mensen die strikt vegan zijn, maar ook naar flexitariërs ( waarbij men vegan en niet-vegan producten afwisselend gebruikt)

Is Vegan ook steeds bio ?

 

Neen. En dat geeft wel eens verwarring.

Het bindmiddel dat gebruikt wordt heeft geen bio referentie. Dan is het volledige product ook meteen uitgesloten om een bio referentie te verkrijgen.

Maar Bio heeft uiteraard niet veel te maken met sommige van de doelstellingen van Vegan voeding,.. het vermijden van het gebruik van vlees, met de daarbij horende effecten op dierenleed, klimaat en natuur.

 

Maar is Vegan gezond ?

Absoluut !!!

Bij vegan voeding:

. maakt men geen gebruik van genetisch gemanipuleerde grondstoffen.

• heeft een hoog proteïnegehalte.

• maakt men geen gebruik van schadelijke chemicaliën.

• is van nature cholesterolvrij

• maakt men geen gebruik van MSG

• zijn sommige producten zijn glutenvrij

Logo Vegan Sunflower.jpg
Logo Vegan EU.jpg
bottom of page